Les colònies, sortides i excursions són importants

Les sortides fora de l’escola bressol. Què aporten als nens?

Els nostres anys d’experiència en l’educació 0-3 ens han fet adonar de la importància que té pels nens petits, les sortides fora de l’entorn de l’escola.

Uns dels beneficis que podem valorar és el desenvolupament d’aspectes tan importants com l’autonomia i la motivació per descobrir coses noves i nous entorns. La possibilitat d’observar i formar part d’experiències noves afavoreix un aprenentatge significatiu que dins del seu entorn quotidià és difícil d’adquirir.

Amb les sortides, l’aprenentatge és lúdic, flexible, variat i motivador.

Les sortides s’han de plantejar de manera gradual i amb uns previs necessaris perquè a l’infant no li sigui desconegut tot el que veurà i aprendrà. Comencem sempre amb sortides de curta durada, tornant per dinar a casa o a l’escola. Més endavant fem una sortida de tot el dia dinant tots plegats en un entorn diferent. Finalitzem amb la sortida més motivadora per ells i per nosaltres són les colònies.

En les colònies convivim tres dies amb els nostres petits de dos i tres anys. És una experiència fantàstica que ens permet a tots, nens i educadores, viure i experimentar en un entorn no habitual, en plena natura.

Com a professionals entenem molt bé l’angoixa dels pares (la majoria de nosaltres som mares), però des dels nostres quinze anys fent colònies us podem assegurar que és una experiència summament enriquidora per tots, grans, petits i pares, cadascú amb el seu vessant: els nens i nenes de descobriment i llibertat, nosaltres per gaudir de la confiança dels pares i  aquests per superar pors i angoixes que, sens dubte, s’hauran d’enfrontar més endavant.

Moltes vegades l’ angoixa que sentiu no deixa “créixer” als vostres petits. No els veieu com personetes que es van fent independents i autònomes que poden fer moltíssimes coses i, entre d’elles, una cosa molt important: resoldre els seus propis conflictes tant amb els seus iguals com amb l’entorn on es mouen.

Sabem que treure els nens del recinte de l’escola té el seu risc i ens dóna un gran treball complementari a la nostra tasca diària, però som mestres i educadores i valorem molt el que aquestes activitats aporten als nostres infants.

Creiem i confiem en ells, sabem els que són capaços  de fer i el què no. Gaudim de la complicitat i de la confiança que ens demostren. La nostra tasca del dia a dia és tan meravellosa com difícil i conviure amb ells tres dies és la millor recompensa del curs que finalitza.

Maria Muro, Mestra Il·lusions – Castelldefels

Share this: