NEDAR, Les primeres braçades del teu nadó

NEDAR

Les primeres braçades del teu nadó

Fins als 4 anys els nens no tenen autonomia ni desenvolupament com per nedar per si mateixos, però és recomanable que es familiaritzin amb l’aigua des que neixen. Està demostrat que els nadons gaudeixen molt en l’aigua, alhora que és beneficiós per a ells ja que millora la seva coordinació, el seu equilibri, la seva força muscular, els relaxa, els fa menjar i dormir millor … Tot un seguit d’avantatges que fa imprescindible que aquest estiu vagis a nedar amb el teu fill, tingui l’edat que tingui.

A quina edat començar?

Fins als 4 o 5 anys els nens són incapaços de nedar com un adult, ja que són massa petits per a desenvolupar autonomia en l’aigua i adquirir els moviments de la natació. Per tant cal distingir entre banyar-se i gaudir en l’aigua, i aprendre a nedar.

No obstant això, des que neixen els nadons poden jugar al mar o a la piscina amb els seus papis, la qual cosa els resultarà molt divertit i beneficiós. El recomanable és esperar fins als 3 o 4 mesos de vida, fins i tot en algunes escoles de natació no els accepten fins als 6 o 7 mesos perquè les seves instal·lacions no són adequades per a nens tan petits.

A partir dels 9 mesos els nadons perden una sèrie de reflexos innats molt útils per a la natació, per això es recomana que comencin el seu contacte amb l’aigua abans del seu primer aniversari: s’adapten millor que els nens grans.

Per Isaac González, cap d’activitats aquàtiques del centre Lenoarmi, “l’ideal seria que comencessin abans dels 4 mesos, sempre que els pares se sentin preparats, ja que el nadó conserva una sèrie de capacitats que afavoreixen la seva adaptació. Tenen capacitat de surar, de moure el seu cos dins de l’aigua de forma relaxada i a més a més, mantenen el reflex d’apnea, que consisteix en tancar la glotis i per tant no s’empassen aigua ni tenen sensació d’ennuegar-se”.

La por a l’aigua s’adquireix a mesura que el nen va creixent, com més temps estigui apartat de l’aigua, més probabilitats té que desenvolupi sentiments de desconfiança i fins fòbia, que posteriorment dificultaran l’aprenentatge de la natació.

la matronatació

Aquest és el millor mètode per iniciar un nadó a l’activitat aquàtica: la natació amb els pares.
Està demostrat que els petits gaudeixen molt en l’aigua, a més de ser molt beneficiosa per a ells. En aquest mètode, és fonamental el paper dels pares. Aquests han de mostrar seguretat al nadó, alhora que es reforcen els seus vincles possibilitant una experiència original, única i irrepetible.

És convenient esperar fins al quart mes de vida, ja que a aquesta edat acaba de madurar el sistema immunològic del nadó i les possibilitats de refredats i d’infeccions com l’otitis són menors.

Cada classe de matronatació varia segons l’escola. En general, duren de 30 a 45 minuts, depenent de la resistència i reflexos del nadó. A les classes es treballen amb materials didàctics (pilotes, taules, etc.) adequats a cada edat. En elles, els van ensenyant a sobreviure en l’aigua i a surar.

Per exemple, al centre Vall 36 segueixen el model didàctic basat en la “pedagogia de l’èxit”. El centre posa als nadons en contacte amb el medi aquàtic i els prepara per a l’arribada de l’estiu ja que, gràcies al contacte permanent a l’aigua amb la mare o el pare, el petit aconsegueix habituar-se a l’aigua, superar les pors, desenvolupar-se físicament i mentalment i gaudir d’un contacte familiar més profund i enriquidor. Aquests cursos estan impartits per fisioterapeutes i educadors infantils que segueixen molt de prop l’evolució del nadó, personalitzant els exercicis i adaptant-los a les necessitats de cadascú. Els grups tenen un màxim de quatre alumnes (acompanyats del pare o la mare) que es relacionen i interactuen entre ells, afavorint el desenvolupament i la socialització.

Per Isaac González, del centre Lenoarmi, els objectius d’aquestes classes són tres:

• Aprendre a comportar-se en l’aigua.
• Treballar la supervivència.
• Afavorir la seva autonomia.

“Els nens, al centre Lenoarmi, dels 0-3 anys vénen a realitzar l’activitat amb els pares, a partir dels 3 anys es realitza un programa d’autonomia on els nens ja vénen sense la figura paterna.

Els primers entrenaments es poden fer a casa en la mateixa banyera, sempre parlant de nens entre 2 i 6 mesos, per això és recomanable omplir la banyera amb aigua i ficar-se dins d’ella amb ell, sense pensar en tècniques ni res, únicament amb el afany de divertir-se i de familiaritzar-se amb el medi “.

Requisits que ha de complir la piscina

La piscina haurà de seguir una sèrie de normes perquè s’adapti a les característiques físiques d’un nadó:

1. La temperatura de l’aigua ha d’estar a uns 32º C, encara que pot variar un grau amunt o avall depenent de l’època de l’any.
2. El nivell de cloració de l’aigua ha d’estar entre el 0,5 i el 0,6% (enfront del 1% en les d’adult).
3. És molt recomanable que la piscina sigui coberta i climatitzada i per descomptat compleixi amb els requisits higiènics-sanitaris establerts.
4. La zona dels vestidors on canviaran les mares (o pares) als seus nens igualment ha d’estar climatitzada i complir les norma higièniques.
5. Alguns vestuaris estan bastant apartats de la piscina i en aquest trajecte els nens es poden quedar freds. Per això és molt convenient que prop de la piscina hi hagi un banc o lloc especial per a despullar i vestir al nen.
6. La piscina dels petits ha de ser només per a ells, mai compartida. Aquestes piscines solen mesurar 6 per 4 metres, encara que aquestes dimensions no s’estableixen com una norma, existint en l’actualitat de moltes mides i formes.

Beneficis de la natació

-Desenvolupament Psicomotor: Millora la coordinació, l’equilibri i el coneixement de l’espai. Incrementa la força gràcies als exercicis musculars, fent que hi hagi un desenvolupament primerenc de les habilitats psicomotrius com ara gatejar i caminar.

-Enfortiment del sistema cardiorespiratori: És beneficiós per a la condició cardiovascular i per tant, millora la resistència del nadó. Amplia la capacitat del seu sistema respiratori i la regulació adequada a la seva circulació sanguínia.

-Relaxa al nen: Els exercicis suaus combinats amb l’aigua a una temperatura agradable relaxen al nadó, estimulen la gana, li fan menjar i dormir millor, i en conseqüència d’això, millora el seu caràcter i comportament.

-Reforça la seva seguretat i independència: El nadó se sent més segur i gaudeix molt aprenent a nedar en sentir que els seus pares tenen la seva atenció concentrada en ell. Incrementa el seu sentiment d’independència i d’autoconfiança.

-Augmenta el coeficient intel·lectual: Està demostrat que els nadons que han fet natació en els 2 primers anys de vida desenvolupen una percepció més gran del món que els envolta amb el que ja estan aprenent a ser més creatius i observadors. L’aigua estimula la capacitat de joc del nen i aquest fet repercutirà molt positivament en aprenentatges futurs.

-Desenvolupa les habilitats vitals de supervivència.

-Ajuda A la seva socialització: Estimula la confiança en un mateix i per tant millora la comunicació amb els altres. La convivència a la piscina amb altres nens l’ajudarà a relacionar-se millor, a més d’aprendre a compartir i realitzar activitats al costat d’altres persones.

-Enforteix seu sistema immunològic.

Aprenent a nedar

A partir dels 4-5 anys, depenent del desenvolupament físic i mental del nen, ja se li pot ensenyar a nedar com a un adult, no només a surar. “La millor manera és acudint a un centre especialitzat.

Alguns trucs …

-El Pare o la mare han d’estar molt relaxats i tranquils, sobretot amb nens menors de 3 anys, ja que estarà recolzat sobre les mans dels seus pares i, si aquestes mans estan rígides, el nen estarà tens i no podrà sentir-se còmode dins de l’aigua.

-És Important no demanar massa als seus fills, cada nen evoluciona segons el seu ritme normal maduratiu, fins i tot dins de l’aigua, per això és important que no se’ls exigeixi més del compte ja que si no, després ens trobem amb nens que no es senten còmodes dins l’aigua i no volen seguir realitzant l’activitat.

-També Els pot ajudar realitzar jocs on el nen gaudeixi i pugui experimentar a l’aigua.

NOEMÍ SURIOL
Directora i fundadora MÈTODE LENOARMI
C / Dr. Roux 19-21, Barcelona
www.leonarmi.com

Share this: